I morgon är det dags!

Imorgon är det dags för Iffy att starta igen. Lopp 2, spår 1, med Leif Eriksson i sulkyn. Varför jag valde att sätta upp Leif är för att han är lätt att prata med vilket är viktigt för mig. Han är lugn och kör snällt vilket är mycket viktigt för Iffy. Dessutom körde han henne i det loppet då hon var trea och gick grymt bra, så hans inställning till henne är positiv.
 
Iffy är putsad och klar, broddarna är bytta, selen är smord och grejerna är packade. Nu ska jag snart in till stan och äta middag med Mattias, sedan ska vi hämta upp hästbilen så är allt klart inför morgondagen.
 
Tagga!
 
 
 
Foto: Carina Olofsson

Hästnäringens Unga Gör Skillnad!

Det fantastiska nätverket Framtidsspanarna har nu släppt sin film som ska hjälpa unga att våga visa framfötterna, våga drömma och satsa på att kunna påverka. Framtidsspanarna har redan gjort avtryck i många av hästsportens styrelser i Sverige, men det behövs ännu mer! Dela filmen så hjälper ni till i arbetet att uppmärksamma unga inom hästsporten. Framför allt, våga synas, våga utvecklas, våga påverka! Jag är oändligt stolt över att vara en del av detta projekt.
 
Det finns två versioner av filmen, en kort och en lång.
 
 

Den flygande palten galopperar igen!

Idag var det åter igen dags för ett besök på ridhuset med Dalrapp och Nice. Dalrapp hade träningsvärk efter gårdagens träningspass och var lite stel i början, men efter lite galopp kändes han mjuk och fin. Han älskar verkligen att galoppera. Efter galoppen räcker det med att jag sätter mig ner i sadeln, duttar till honom med innerskänkeln eller tar i tygeln. Han tar allt som ett tecken på att det är dags för en galoppfattning. Jag tycker att han har gått ordentligt framåt i utvecklingen, första gångerna orkade han inte ens fatta galopp i manegen. Nu galopperar han på volt hur fint som helst.
 
Mickan provade honom idag igen. Hon har inte ridit honom sedan första gången vi var i ridhuset, så jag tyckte att det var på tiden. Hon berömde utvecklingen i galoppen, men tyckte att han behövde jobba betydligt mycket mer med att kunna ställa och böja åt rätt håll. Dalrapp tycker att det är onödigt och jobbigt att böja på halsen och kroppen, men den där lilla tjuriga saken på hans rygg vägrade att ge upp, trots att han visade vad han tyckte med en bakutspark. Till slut så insåg han att det kanske är mindre jobbigt att göra som en ska istället för att göra precis tvärt om hela tiden.
 
Nästa gång vi är i manegen har vi galoppförbud. Då ska det endast tränas på att vara mjuk och smidig. Kanske en liten galopp på slutet möjligen...
 
 
 
 
 
 

Plötsligt vänder det!

Månaden som varit har verkligen gått tungt. Allt har känts jobbigt och ingenting har varit så där riktigt roligt. Hade jag fått välja hade jag förmodligen inte klivit upp ur sängen alls. Veckorna har passerat och jag har knappt märkt skillnad på måndag, torsdag eller lördag. Jag antar att det är hösten, att det helt plötsligt inte är lika lätt att jobba heltid, ha tre egna hästar, försöka få ordning på alla grejer som kommit hit sen min sambo sålt lägenheten och dessutom hinna äta, sova, duscha, tvätta kläder, handla och tanka bilen.
 
Helt plötsligt lättar det lite. Känslan av pirr i magen inför en tävlingsdag, längtan efter helgen på fredagen och efter jobbet på söndagen. Kanske var det trippen till Umeå, att bara få slappa med sina absolut bästa vänner. Kanske var det den otroligt inspirerande föreläsning av Johan Lindberg i måndags eller att jag helt plötsligt fått en fantastisk praktikant som kollega.

Iffy kommer med i ett perfekt lopp som dessutom delades så att hon bara möter åtta andra hästar. Hon hade perfekt tur med spårlottningen och startar från bricka ett. Jag känner mig helt fylld av energi och framtidstro. Sakta men säkert kommer energin tillbaka. Dagens skrattattack på vägen hem från Gummark visade det tydligt!
 
Håll ut! Plötsligt vänder det!
 
Just because it burns doesn't mean you're gonna die!
You've gotta get up and try!
 

Hästtandläkare och resa till Umeå

Idag har jag jobbat, för tandläkaren har varit på travet. Jag har blivit en riktig tandnörd sedan jag skaffat Otto, så jag erbjöd mig så klart att vara med. Kanske är det mitt framtida yrke, hästtandläkare!
 
Nu är jag på väg till Umeå för att tillbringa ett dygn tillsammans med mina absoluta favorittjejer, Jennifer och Mirell. Hoppas på att ladda upp alla batterier så jag är på topp till veckan som kommer!
 
 
 
 

Trav i Umeå

Idag bär det iväg till Umeå med Nice och Parken. 
 
Nice Way
Lopp 3, spår 4
 
Walkinthepark
Lopp 5, spår 8
 
Som vanligt, håll tummar och tår!
 
Walkinthepark - foto: Melinda Renman

Uppdatering!

Det tar ett tag innan huvudet ställer in sig på att blogga igen. I några dagar har jag faktiskt nästan glömt bort att jag har en blogg. Här är lite av det jag sysslat med under tiden...
 
 - Jag har kört igång Otto på allvar igen efter sårskadan på framknät. Han känns faktiskt riktigt bra och efter att ha smygtittat på pulsmätaren efter dagens träningspass inser jag att vi redan är tillbaka där vi var innan olyckan. Vilken lättnad!
 
- Iffy känns fantastiskt fin och jag funderar fortfarande på vilken kusk som ska få äran att köra henne, om hon kommer med i loppet den första december.
 
 
- Jag har blivit trampad på foten. Så klart på min dåliga fot som jag redan gjort illa ordentligt en gång. Är det inte typiskt? Jag antar att jag får skylla mig själv. Jag har i alla fall börjat fantisera om skor med stålhätta.
 
- Jag har, tillsammans med min brorsa, dragit igång projektet att bygga en ny sänggavel. Jag skruvar och målar och känner mig som en riktigt händig tjej. Jag har dessutom superfyndat på Blocket. För två hundringar fick jag världens skönaste fåtölj, som jag nu bäddat in i filtar för att Mattias ska slippa se den!
 
 
- Jag har fått söka fram alla ridkläder igen, för nu har jag och Dalrapp hängt med till ridhuset två gånger i veckan. Igår övade vi galoppen från LB:1 programmet. Jag siktar på att kunna tävla dressyr med honom snart. Härligt med stora målsättningar! Dalrapp tycker att det är jättespännande att vara på ridhuset. Han blir väldigt stressad...eller nä.
 

Siktar på start igen!

I torsdags var jag ledig från jobbet, så då passade jag och Melinda på att motionera alla mina hästar. Iffy känns jättefin, mjuk och pigg. Jag ska anmäla henne till start den första december. Det är företräde för treåringar, men jag hoppas att hon kommer med ändå. Nu återstår det bara att bestämma vilken kusk som ska köra henne. Jag måste fundera på det!
 

Meddelande till hovslagaren

Imorse lämnade jag Iffy på travet medan jag och Moa åkte till Timrå med två hästar. Iffy skulle skos, så jag skrev ett meddelande till hovslagaren. Stackars människa!
 

Otto är tillbaka!

Efter Ottos fem veckor långa sjukskrivning körde jag honom för första gången idag. Han var jättepigg och kändes fin och framför allt stark. Jag kan inte riktigt förstå hur han gång på gång blir starkare av en längre viloperiod. Musklerna byggs när kroppen får tid att återhämta sig, kan det vara så enkelt?
 
Vi har ställt ut balar i hagarna idag och nu ska många av hästarna gå två och två. Otto som varit singel sen flytten har fått en ny flickvän. Hon är två år men visade direkt vem det var som bestämde. Det blev inte ett speciellt spännande ihopsläpp (skönt för mina nerver) då båda var mest intresserade av maten. När jag fodrade kraftfoder åt de ur samma hög en stund, så det känns bra.
  

Travhästar kan allt!

Idag har jag och Mickan varit på ridhuset med två av hästarna från jobbet. Vi övade med hinder för första gången. Vilka stjärnor! Jag lägger upp några filmer på Mickan och Nice och bilder på mig och Dalrapp (dålig kvalité!). Mickan kunde inte skicka filmerna, men de kanske kommer upp så småningom om vi har tur.
 
 
 
 

Den flygande palten!

I fredags var jag och Mickan ute och red, hon på Nice Way och jag på Dalrapp. Efter att Mickan ridit honom en gång förstod han helt plötsligt hur en häst ska arbeta. Jag kunde lätt be om en fin form och han kämpade ordentligt. Kände också hur hans rygg helt plötsligt vaknat och börjat röra sig ordentligt. Till och med i galopp sprang han med huvudet lågt. Det är bara att sitta och vakta, det är nämligen inte så långt från att "gå med huvudet fint" till att "dra ner huvudet och bjuda på några glädjeskutt". Buspalten!
 
På måndag ska mina hästar få vinterpjucks, för nu har marken förvandlats från stenhård cement till härligt mjuk och vit. Viloveckan är slut, Otto ska sättas igång igen efter skadan, Iffy ska börja matchas inför nästa start och Igor ska sätta muskler och bli starkare så han orkar med sin stora kropp.
 

Hej vinter!

Igår var jag och morfar till Timrå med två hästar från jobbet. Ibland gnäller jag på mina passhästars uppförande, MEN när det väl gäller så sköter de sig alltid exemplariskt. Det är så skönt att de lastar sig själva i hästbilen, snällt står och väntar medan vi äter och uppför sig exemplariskt hos veterinären. Uppförandet hos veterninären kan eventuellt också bero på Per, då jag aldrig sett en enda häst uppföra sig illa hos honom. Enda gången jag sett honom behöva tillrättavisa en häst var med Exlayi. Hon högg mot honom och han viftade på något sätt mot hennes mule. Ingen såg egentligen vad han gjorde, för så fort gick det. Varken jag och Frida fattade någonting, men Exlayi såg så förnärmad ut och skötte sig bra resten av dagen så vi undrar ständigt vad som hände.
 
Såg glatt överraskat att Lars Winnerbäck skulle spela i Ö-vik och kollade upp datumet i hopp om att kanske kunna åka på en liten dagssemester. Spelningen är i morgon, alltså på en torsdag...EH VAA?
 
På hemvägen blev vädret sämre och särme ju längre norrut vi körde. Jag fick verkligen ha ögonen på helspänn för att kunna se någonting den sista biten i mörkret och regnet. När jag vaknade imorse var allting vitt och fint. Nu medan jag sitter och skriver ramlar det stora sjok med snö från taket, mysigt!
 
 

Trav i Boden

Idag är det trav i Boden och vi är här med två hästar. Walkinthepark som startar i lopp fem och Nice Way i lopp tio. Parken har just värmt och såg lugn och fin ut. Nu är det bara att vänta på att tiden ska gå. Jag roar mig med att klia Nice, för att hålla henne lugn.
 
Håll tummarna!
 
 

Tävlingsdagar Skelleftetravet 2014

Reflektionerna efter att ha studerat årets tävlingsdagar är för det första avsaknaden av V75. Som alla andra tycker jag att det är tråkigt, men vi får i alla fall V86, V64, två V65 och midnattstravet.
 
För det andra känns första maj inte som den optimala dagen att köra lunchtrav på. Hästarna kan ha haft en jobbig valborgsnatt med stress från raketer och majbrasor. Jag funderar på om Svensk Travsport har tänkt på detta...
 
 
Tisdag 25 februari V5 extra 18:30?
Söndag 9 mars L5 12:45
Torsdag 1 maj L9 12:45
Tisdag 13 maj V5 18:30
Måndag 26 maj V5 18:30
Tisdag 3 juni V64 18:20
Lördag 21 juni Midnattstrav 19:00
Söndag 6 juli V5 extra 14:55
Onsdag 16 juli V86 18:20
Fredag 25 juli V5 15:00?
Tisdag 5 augusti V5 18:30
Lördag 16 augusti V65 17:35
Måndag 25 augusti L10 12:20
Lördag 6 september V65 17:35
Tisdag 23 september L10 12:20
Söndag 12 oktober L10 12:45

Travarhälsan

Igår fick jag informationsbroschyren om den nya egenkontroll som ska utföras på travhästar före start. Tränaren/skötaren ska kolla häst och utrustning utifrån sexton olika punkter. På tävlingsplatsen ska det sedan finnas kontrollanter som stickprovskontrollerar att hästen uppfyller alla krav och är i tävlingsmässigt skick.
 
Mycket av detta känns självklart för mig och jag tycker att det är ett bra initiativ. Jag tror aldrig att det är fel att kontrollera hästarna, för att minska alla chanser att hästar som inte är i tävlingsmässigt skick tävlar på travbanan.
 
Sedan kan jag tycka att munhålan kan vara svår att kontrollera själv. Det står att vi ska "Öppna hästens mun och kontrollera laner, tänder, tunga, gom och insida av kinderna och mungipor." Spontant känns det sällsynt med hästar som skulle acceptera att bli kontrollerade så noggrannt i munhåla utan att få lugnande från en veterinär. 

Hur som helst tycker jag att det här är en bra idé och ser fram emot att få veta mer.
 
Här hittar du hela broschyren.
 

Klia där!

Vissa hästar har speciella ställen där de älskar att bli kliade. Det finns dock ingen som kan njuta lika mycket som Nice. Hon ser så rolig ut så jag var tvungen att be morfar klia så att jag kunde filma. Hade hon varit en människa hade hon garanterat sagt "lite mer höger, lite upp, precis däääääääär".
 
Förresten, om ni känner någon som ska köpa en lägenhet i Skellefteå, så kolla in den här. Min pojkvän ska sälja och flytta in till mig. Får han tillräckligt mycket för lägenheten så börjar tjatandet, för visst borde han investera i en travhäst?
 

Travgalen

Helena Ståhl

RSS 2.0