När känslorna bubblar över!

Såg V75 igår och skrattade gott åt Anna Maria Öberg, skötare åt Månprisen A.M., som stod vid staketet, skrek hela upploppet och riktigt jobbade in hästen i mål. Som om jag inte gör exakt likadant själv. Som om jag stod vid staketet och bara knöt näven och viskade "yes" när Coolan vann på Bergsåker.

När en sitter i soffan är det lätt att fnissa och tycka att hon, den där människan, kan inte vara riktigt normal. Vid staketet när hästen jobbar sig förbi alla konkurrenter att det svårt att bete sig "normalt". Jag klarar det då inte. Om någon skulle fråga mig vad jag ropade när Coolan vann, så minns jag faktiskt inte. Det är såna gånger som orden inte tar en sväng förbi hjärnan för att godkännas innan de kommer ut. De kommer direkt från hjärtat.
 
Torsdagen i Sundsvall bjöd på en seger för Coolan (Too Cool For You) och en andraplats för mina finaste prinsessa Iffy. Kan säga att hemvägen inte alls kändes jobbig och dryg. Att ett påsklov kändes onödigt. Jag ville vara på travet och bara titta på mina fina underbara hästar. Nu i efterhand har det varit skönt att vara lite ledig, men jag har då varit dit en sväng varje dag ändå.
 
Imorgon börjar vardagen igen. Två vanliga dagar innan det är tävlingsdags igen. Parken (Walkinthepark) och Nice (Nice Way) ska starta i var sitt lunchlopp i Boden på torsdag.

Travskolevikarien Igor

Jag hittade just en bild på Igor från Travskolan. Han vikarierar som travskolehäst idag. Jag tror att det kommer att gå jättebra, för han är ju en härlig kille!
 

Klantarsel!

Iffy hade en knöl på sidan av huvudet som inte fanns där igår, så morfar bremsade henne medan jag rakade för att se om det var något sår. Hittade inget sår och kände lite inuti hennes mun för att se om det kanske var någonting innifrån kinden, att hon bitit sig eller så. Har hört ungefär femton gånger att det är dumt att stoppa in fingrarna inuti en hästmun utan munstege. Har dessutom gjort det en gång förr och lyckats fått in fingrarna mellan två kindtänder. Idag var det dags igen. Klantskalle. Vissa lär sig aldrig! Morfar har plåstrat om fingret och jag vågar inte ta av plåstret och titta hur det ser ut. Nageln såg lite krossad ut. Det gör ont, dessutom går det betydligt hackigare att skriva på datorn med höger pekfinger ur funktion. Micke kunde så klart direkt konstratera varifrån problemet uppkommit, så nästa gång blir det checkpinne istället för kindstropp så får vi se.
 
Jag tror förresten inte att det är riktigt normalt att hänga på sin arbetsplats i sju timmar på en ledig dag, men det var härligt att vara där och bara filosofera, brodda om tjejerna, packa upp alla grejer från gårdagen och sortera högen med osorterade broddar som bara växer. Dessutom kom Erica, Kim och Tusse med pizza. Inte illa!
 
Nu ska jag till Sofia som bjuder på tacos till middag. Imorgon blir det tjejkväll med mina barndomstjejer. Hur bra liv har inte jag?
 

Skärpning ponnykuskar - vad hände sen?

För drygt en vecka sedan såg jag ett förskräckligt ponnylopp i Boden. Jag skrev ett inlägg på bloggen som nästan 500 personer har läst, jag ringde Svensk Travsport, jag pratade med massor av aktiva, jag pratade med travbanechefen. Jag blev galen när mitt inlägg som delats på Travskolan i Bodens facebooksida togs bort. Jag förstår absolut att det inte ser bra ut, men jag tycker personligen att det ser ännu värre ut Travskolan i Boden inte tycker att detta ska uppmärksammas.
 
Jag fick även ta del av ett utskick från SPTF:s ordförande som gått ut till alla ponnytravklubbar i Sverige. Kändes som en seger då jag vet att jag varit med och jobbat för detta.
 
Nu är det bara att hålla tummarna för att ordningen skärps till. Mitt och ert uppdrag är att vara uppmärksamma. Ser vi någonsin ett så smutsigt lopp igen är det bara att kasta sig på mail och telefoner för att berätta om händelsen för de högre upp. Svensk Travsport, SPTF, orförander och travbanechefer.
 
Nu får det vara slut på det här! Vilka är med mig?
 


"Till Klubbarna!
 
Då det kommit till vår kännedom att på några ställen i Sverige fortfarande förekommer mobbing och trakasserier mellan våra ponnyungdomar i form av skrik, skrän, svordomar, könsord, skrämsel mm, vill jag starkt poängtera att SPTF har nolltolerans när det gäller sådant beteende. De personer som trots tidigare påminnelse från SPTF om detta inte beter sig på ett riktigt sätt, har inte på en travbana att göra. Därför måste nu SPTF tillsammans med tjänstgörande funktionärer och ni klubbar intensifiera bevakningen av uppförandet på våra travbanor mellan de aktiva och de som inte kan hålla sig inom vad som är acceptabelt kommer att få kännbara påföljder.
 
Ni som ponnytravklubb måste tar Ert ansvar i detta och beivra sådana beteenden. Upprepas beteendet måste klubben ta beslut om ev uteslutning då detta måste anses som att medlem uppträder på ett sådant sätt som kan anses skada SPTF:s verksamhet och anseende.
 
Jag förväntar mig att Ni nu tar tag i detta och att jag slipper få mer mail, telefonsamtal mm från aktiva, föräldrar och andra som observerat dessa beteenden bland ponnytravungdomarna.
 
Arne Florqvist
Ordförande"
 

En helt vanlig hästskötarfredag

Oj vilken härlig dag vi fick vara med om igår. Jag fick premiärköra lopp för det här året tillsammans med fina Chicago Aron som var sexa. Det kändes okej, så klart ville jag vara längre fram, men jag körde som ägaren ville och gjorde inga stora misstag. En mycket fin och speciellt häst!
 
Micke hade fått stränga ordet att absolut inte köra galopp från start med Iffy, så att de tog sig iväg felfritt kändes som en seger, trots att hon hamnade sist invändigt och fick börja tugga ner motståndarna en efter en efter drygt ett varv. Hon slutade fyra och ingen kan vara mer nöjd än jag. Det bästa var att hon var mycket lugnare innan loppet den här gången också.
 
Parken (Walkinthepark) hade äntligen fått till spårlottningen och var etta bakom bilen. Hon gjorde ett bra lopp och var tvåa.
 
Coolan (Too Cool For You) har alltid gått bäst i tuffa lopp, så från springspår var de bara att gasa direkt. Hon hamnade i dödens utanför Robert Dunder som vägrade släppa ledningen. Han visste nog inte att Coolans smeknamn är "Tanksen". Stackars den hästen, att bli manglad av henne är inte det lättaste och det visade sig också till slut när den inte orkade mer medan Coolan bara fortsatte jobba starkt och blev tvåa.
 
Jag är så nöjd över resultaten, men mest nöjd över hur otroligt proffsigt hästarna har uppfört sig. Iffy var bara lite nervös inför värmningen, men när hon hade fått jogga av sig i skogen släppte det och hon var hur lugn och fin som helst. Travarhälsan kom på besök och jag fick dra hela historien och varför hennes bakben ser ut som de gör. De stora brudarna uppförde sig också exemplariskt. Eller okej, att Parken skulle ha öronen framåt hela tiden och inte försöka bitas ibland kommer aldrig att hända, men det är faktiskt accepterat att vara en diva när hon också presterar.
 
Gammal bild på hästen jag körde igår. Chicago Aron.
Foto: Carina Olofsson

Provlopp och ridläger!

Ringde till seket fem minuter före anmälningen gick ut och tänkte höra hur kallblodsloppet såg ut. Noll anmälda. Gillar alla kallblodstränare också hockey eller? Som tur var så var även det långsammare varmblodsloppet inställt, så hästen som Micke skulle köra i det loppet fick vara med i det snabbare loppet istället, med mig i vagnen. Tur att jag fick ett litet genrep inför fredagen, då jag ska köra första loppet för i år.
 
Imorgon ska jag jobba i butiken. Det är okej, jag saknar ofta stallet när jag är där, men ändå väldigt roligt att få träffa massa folk, som oftast också är intresserade av hästar. Finns alltid mycket att prata om och jag lär mig verkligen något nytt varje gång jag är där. Att börja tio är inte helt fel det heller, sovmorgon är alltid uppskattat.

Idag har jag även bokat in en semestervecka. Den sjunde juli åker jag och Dalrapp till Umeå på ridläger. Så roligt! Känns som att min sambo kan vara lite besviken att jag åker på ridläger på min semester, så mina andra semesterveckor lär tillbringas med honom!
 

Travgalen

Helena Ståhl

RSS 2.0