Banjobb, fölgos och håriga hästar!

Började dagen med att köra banjobb med Igor. Varje gång är det samma sak. Mungiporna är uppåt resten av dagen medan armarna släpar i marken. Han är oftast lagom pigg i själva jobbet, men sedan efter mål när det är dags att bromsa så har han fått upp farten. Drömdistansen vore 21400 m. Jag har i alla fall bestämt mig för att köra honom själv i första loppet efter vinterträningen. Blir inte i ett lunchlopp, för då hinner jag inte få stopp på honom förrän nästa lopp ska köras.
 
Annars då, snöoväder i Skellefteå idag. Perfekt dag att åka till Burträsk och hämta hem mamma Shore som varit utlånad för att få en fölis. Hennes föl kan vara det finaste och mysigaste som finns. Nu står hon tillsammans med Iffy och Lykka på lösdriften och väntar på våren då hon ska betäckas igen.
 
Håll i er, för här kommer två bilder på Igor. En från förra vintern och en från i somras, bara för att ni ska förstå hur hårig han verkligen är!
 
Vinterpäls
Sommarpäls

Om det svåraste - att orka vara ledig!

Dagen före julafton drog mina arbetskamrater till Thailand. Kvar var jag, en butik och åtta hästar. Tungt kan det verka, att ta hand om allting. Helt ärligt kan jag säga att jag var lite skeptiskt till att "jobba" hela julen, nyår och allt. Vad jag inte tänkte på var att det fanns en hel massa dagar som butiken var stängd, två körsugna gubbar, en tjej med jullov som var stallsugen och en gravid tjej som ville hjälpa till så mycket som möjligt nu för att kunna ta lite stalledigt när det börjar vara dags att föda barn. Alltså en hel massa ledighet för mig. Visst, jag var där på julaftonskvällen, just efter tolvslaget på nyårsafton, på morgonen dagen efter och så klart massa andra dagar. Jag flyttade ungefär åttio höbalar när en vattenkopp frusit sönder och blött ner ungefär hälften av höet. Men överlag har jag kunnat tagit det lugnt. Så lugnt att jag hunnit storstäda hela huset, sett så mycket tv att röven är helt öm, läst en hel hög med böcker och tidningar och umgåtts så mycket med min sambo att vi snart inte orkar med varandra längre.
 
Det hela har resulterat i att jag nu längtar intensivt efter vinterträningen, som vi ska börja med om precis en vecka. Jag längtar efter dagar då hela stallet ska köras, då det är fullt ös och allting är som vanligt igen. Då jag kan komma hem efter en hel dagen bakom hästrumpor, duscha och slippa att vara rastlös på kvällen. Då jag aldrig behöver fundera på "vad ska jag göra ikväll" utan valet är självklart, äta och sova. Jag längtar tillbaka till vardagen, till det riktigt livet!
 
Något jag faktiskt ägnat rätt mycket tid åt på sistone är körkortsteori. Att få köra tung släp ligger på schemat. Tänk så skönt att kunna lasta fyra hästar, två i bilen och två i finkan och köra precis var som helst. Testfaserna är avklarade och på onsdag ska jag få veta vilken dag teoriprovet ska skrivas. Körlektioner är inbokade den tjugonde och tjugoandra januari och sedan är det bara att anmäla sig till körprovet, lätt backa in släpen mellan några koner och körkortet är mitt. Typ. Först visst kan det inte ta mer än två timmar att bli riktigt grym på att backa släp? Jag lovar att hålla er uppdaterade om hur det går.
 
Nu ska jag ta upp fötterna ur fotbadet och krypa i säng. Imorgon är det morgonfodring i stallet. Tack och lov, så jag får pallra mig upp ur sängen i tid! God fortsättning allihopa!
 
Igor "Magen" Mant och hans kuskvikarie Emelie.

Travgalen

Helena Ståhl

RSS 2.0